Mos Craciun, Mos Gerila, Santa Claus

Inlocuirea lui Craciun cu hatrul Mos Gerila urma sa arunce in uitare Nasterea Domnului. Dupa substituirea numelui, sosirea lui Mos Gerila a fost deplasata catre sfarsitul anului: in loc de 24-25 decembrie, copiii au fost pusi sa-l astepte pe Mos de Anul Nou. Aceasta «intarziere» urmarea sa mute atentia colectiva de la data de 25 decembrie spre 31 decembrie, Revelionul devenind unica mare sarbatoare de iarna. Impins in uitare, Iisus disparea de pe scena oficiala, iar cadenta traditiei era retezata printr-o schimbare a datelor. Intre Craciun, devenit Gerila si Nasterea lui Iisus nu se intrezarea nici o legatura.

Plugusorul a avut o soarta vitrega. S-a transformat intr-o scandare de osanale, asurzita ici-colo de mugetul buhaiului si clinchetele frenetice ale clopoteilor. Corul si pocnetele de bici animau atmosfera de recunostinta tovaraseasca. De asemenea Sorcova a devenit un mesaj laudativ. Urarile de Anul Nou sfarseau in aceleasi clisee, «Sa va dea Domnul tot ce doriti!» se transformase in «Sa va dea viata tot ce doriti!»

O parte din colinde care erau prea legate de Craciun, au fost «uitate». Ele au ramas vii in foarte multe zone din tara. Nici o clipa «saracia» nu a insemnat pierderea identitatii.Postul, purificarea spirituala, bucuria colindelor, mirosul bucatelor specifice, l-au insotit pe roman dandu-i sperante pentru viitor. In fiecare an in zona Sighetului se organizeaza un festival al datinilor de Craciun.

Mos Craciun de astazi ameninta sa devina o vedeta suprasolicitata a zilelor de iarna, el ajunge treptat purtatorul de drapel al unui interes strict comercial. Mos Craciun, unchiasul bonom si iubitor de copii, pare sa devina ceea ce Mos Gerila nu reusise in intregime: o mascota aureolata de un farmec iernatic apta sa vanda orice oricui, la simpla sa aparitie.

Toiagul si barba nu i-au lipsit Mosului niciodata, dar sacul plin de daruri, sania trasa de reni si misterioasa coborare prin horn in vatra casei sunt adaosuri relativ recente.

Astazi, peste figura «nationala» a lui Mos Craciun, s-au suprapus, suverane, trasaturile unui Santa Claus universal.