BARAJ: 19 martie 1997

Problema A
Problema B
Problema A: Decupari
Concurs regional ACM, Europa Centrala, oct. 1996
Dificultate: C2-C3


Intr-o fabrica exista o masina care taie bucati din tabla. Ea are un cutit extraordinar de ascutit capabil sa taie segmente drepte orizontale si verticale. Fiecare proces de taiere consta dintr-o secventa de astfel de taieturi. Fiecare segment taiat este dat prin coordonatele capetelor sale care sunt totdeauna in interiorul foliei de tabla. In timpul procesului de taiere unele parti din tabla sunt decupate si apar astfel gauri. De rearcat ca o taietura simpla in tabla nu este considerata gaura. Serviciul de proiectare-productie vrea sa stie numarul de gauri obtinute la sfarsitul procesului de taiere. Scrieti un program care raspunde acestei cerinte. Iata cateva situatii care pot apare dupa taiere:

		-----  ----        -----
        |  |  | | ----   ----|---|----   ------
      ---------  | -|--|- |   |  |  |  |   |  --|--
      |  |    | | ----   ----|---|----   ----|-- |
      -----    ----        |  |       |  |
                      -----       ------
      2 gauri    2 gauri      o gaura     o gaura

Intrare: Fisierul de intrare (cutter.in) consta din blocuri de linii. Fiecare bloc (in afara de ultimul) descrie un proces de taiere. Pe prima linie a blocului exista un singur numar N<=100 care indica numarul de segmente taiate. Aceste taieturi sunt definite pe urmatoarele N linii. Linia care defineste o taietura are forma x1 y1 x2 y2 unde (x1,y1),(x2,y2) sunt coordonatele capetelor segmentului taietura. Intre cele patru numere se afla cel putin cate un spatiu. Coordonatele sunt numere intregi si definesc un segment orizontal sau vertical (adica paralel cu una din axele de coordonate). Ultimul bloc este format dintr-o singura linie care contine un 0.
Iesire: Fisierul de iesire (cutter.out) contine cate o linie corespunzatoare fiecarui bloc din fisierul de intrare. O astfel de linie are un numar intreg care reprezinta numarul de gauri care raman in tabla dupa executarea taieturilor date la intrare. Nu exista raspuns la ultimul bloc din fisierul de intrare (care contine numai numarul 0).
Exemplu: Pentru intrarea
 4
 0 1 1 1
 1 1 1 0
 1 0 0 0
 0 0 0 1
 2
 0 1 2 1
 1 2 1 0
 0

iesirea este:
1 0


Problema B: Morse modificat
Faza finala ACM, San Jose, California, 1 martie 1997
Dificultate: D1

Samuel F.B. Morse este foarte cunoscut pentru schema de codificare care ii poarta numele. Codul Morse este foarte simplu. Fiecare litera (mare sau mica) este translatata intr-o secventa predefinita de linii si puncte (notate - respectiv .). Fiecare astfel de element este transmis printr-un semnal care are o anumita durata. Un punct este un semnal scurt, iar o linie - un semnal de trei ori mai lung ca durata. Intre elemente apare un scurt moment de pauza, intre litere pauza este ceva mai lunga, iar intre cuvinte marimea este crescuta. Aceasta dependenta intre spatiu si timp are drept efect faptul ca uneori operatorii Morse nu transmit in mod perfect codurile, ceea ce creaza dificultati la receptie; mesajul este insa decodificat corect pe baza contextului.
In aceasta problema vom considera receptia cuvintelor in semnale Morse, fara spatii intre litere. In aceasta situatie, este posibil sa se codifice identic mesaje diferite. De exemplu, mesajul "..." poate fi interpretat "EEE","EI","IE","S" (folosind tabelul de codficare dat in exemplu). Selectia interpretarii corecte se face pe baza contextului si a supozitiei ca orice cuvant primit apare intr-un dictionar.
In aceasta problema programul va citi o tabela cu codificarea literelor si cifrelor in semnale Morse, o lista a cuvintelor posibile (context) si o secventa de cuvinte codifcate in Morse (morse). Aceste cuvinte pot fi gresite. Pentru fiecare cuvant morse, programul trebuie sa determine - daca exista - cuvantul corespunzator din context. Daca in context sunt mai multe cuvinte care se potrivesc cu morse, sau daca nici un cuvant nu se potriveste perfect, programul va scrie cuvantul care se potriveste cel mai bine si un indicator de modificare.
Daca un cuvant unic din context se potriveste perfect cu morse, el va fi scris pe o singura linie. Daca mai multe cuvinte din context se potrivesc perfect cu morse se selecteaza cuvantul cu cele mai putine caractere; daca ambiguitatea persista, oricare din cuvinte poate fi scris ca cel corect. Daca sunt posibile mai multe solutii, cuvantul ales ca rezultat este scris cu un semn de exclamare dupa el.
Se considera un singur caz de eroare in transmisie, cand elementele pot fi sau trunchiate sau adaugate la sfarsitul unui cuvant morse. Cand nu se gaseste o potrivire perfecta pentru morse, se scrie cuvantul din context care se potriveste cu cel mai lung prefix al lui morse sau are cele mai putine extra-elemente dupa acelea din morse. Daca in aceasta situatie sunt mai multe cuvinte din context, oricare din ele poate fi scris ca solutie. Cuvintele care nu coicid perfect sunt scrise cu semnul intrebarii dupa ele.
Datele de intrare vor trata numai cazuri de aceste tipuri.

Intrare:
Tabela codurilor Morse apare prima si consta din linii; fiecare linie contine o litera mare sau o cifra C, zero sau mai multe spatii, si o secventa de maxim sase linii si puncte care dau codul Morse pentru C. O linie care contine un asterisc, posibil precedat sau urmat de spatii, incheie tabela codurilor Morse. Se presupune ca tabela contine codul Morse pentru orice caracter care apare in sectiunea context.
Urmatoarea sectiune este context, cu cate un cuvant per linie, posibil precedat sau urmat de blancuri. Fiecare cuvant din context are maxim zece caractere; singurele caractere permise sunt literele mari si cifrele. Sunt maxim 100 cuvinte in context. Sfarsitul tabelei este marcat de o linie cu un asterisc, posibil precedat sau urmat de blancuri.
Restul fisierului de intrare contine cuvintele morse separate prin spatii sau caractere end-of-line. Sfarsitul fisierului este marcat de o linie cu un asterisc, posibil precedat sau urmat de blancuri. Nici un cuvant morse nu are mai mult de 80 caractere.

Iesire:
Pentru fiecare cuvant de intrare morse se scrie cel mai potrivit cuvant din context, urmat eventual de ! sau ?. Fiecare cuvant se scrie pe o linie, de pe prima coloana.
Exemplu:
Intrare:              Iesire:
A     .-            WHAT
B     -...           HATH
C     -.-.           GOD
D     -..           WROTH?
E     .            WHAT
F     ..-.           AN
G     --.           EARTHQUAKE
H     ....           IM!
I     ..            READY
J     .---           TO
K     -.-           IM!
L     .-..
M     --
N     -.
O     ---
P     .--.
Q     --.-
R     .-.
S     ...
T     -
U     ..-
V     ...-
W     .--
X     -..-
Y     -.--
Z     --..
0     ------
1     .-----
2     ..---
3     ...--
4     ....-
5     .....
6     -....
7     --...
8     ---..
9     ----.
*
AN
EARTHQUAKE
EAT
GOD
HATH
IM
READY
TO
WHAT
WROTH
*
.--.....--  .....--....
--.----.. .--.-.----..
.--.....--  .--.
..-.-.-....--.-..-.--.-.
..--  .-...--..-.--
----      ..--
*

prof. Adrian Atanasiu
Universitatea Bucuresti

[Index] [Informatii importante!] [Participanti] [Clasament] [Baraj] [Etapa 7]