Deep Purple 
Formatie din Anglia care a luat fiinta in 1968
Componenta initiala:
Ritchie Blackmore chitara
Jon Lord claviatura
Ian Paice baterie
Nick Simper chitara bass
Rod Evans vocal
In mai 1968 Deep Purple inregistreaza albumul Shades of Deep Purple, iar melodia Hush de pe acest album devine un hit. Pe atunci formatia canta multe piese preluate si putine piese proprii. Si urmatorul album The Book of Taliesyn a fost remarcat dar inca nu au ajuns la apogeu. In urmatorul album Deep Purple, s-au observat unele modificari datorita ideilor lui Lord (el dorea ca formatia sa sune simfonic si unitar). Acest lucru se poate observa in melodia April, in care apare si o orchestra simfonica.
Dupa aparitia acestui album Simper si Evans parasec formatia. In locul lor vin Roger Glover si Ian Gillan de la Episode Six. Urmatoarea inregistrare este o ciudatenie rock. La realizarea albumului Concerto For Group And Orchestra a contribuit si Royal Philarmonic Orchestra sub conducerea lui Malcom Arnold. Dupa acest album au urmat trei albume (In Rock, Fireball, Machine Head) care demonstreaza capacitatile muzicale extraordinare ale formatiei. La acea vreme erau deja dese certurile in cadrul formatiei.  Backmore si Lord se certau adesea chiar si pe scena, Gillan chiar i-a rupt mana lui Blackmore in cadrul unei dispute. In timpul apogeului formatia a inregistrat Made In Japan, acesta find unul din cele mai reusite albume live. Imediat dupa, au realizat si noul album de studio dar chitaristul bass si vocalul i-au parasit. In locul lor au venit Glenn Hughes si David Coverdale (vocal). Dupa aceasta schimbare, ei au scos doua albume in doi ani dintre care Stormbringer a fost unul reusit. Blackmore a parasit si el formatia si si-a format o formatie cu numele de Rainbow. In locul lui a venit Tommy Bolin. Cu acest nou chitarist au realizat un album, dar desi critica era favorabila, noua componenta a formatiei nu a fost acceptata de public.  In 1976 Coverdale a parasit formatia si a format o formatie cu numele de Whitesnake. De aici incepand au inregistrat doar melodii vechi care nu au fost inregistrate. Bolin a murit in 1977.
Dupa opt ani de tacere, in 1984 formatia s-a infiintat din nou. Au inregistrat un album nou (Perfect Strangers)  si au dat concerte. Acest ultim album nu a adus nimic nou, totul fiind o reluare a ideilor anterioare.
 
Andrei Lintu
cls. a-XII-a B
Back to music index page