Filosofia vazuta de unii

 
 Studiind civilizatia popoarelor antice, am fost atras de conceptia ganditorilor despre intamplarile vietii, despre felul cum priveau problemele esentiale despre lume si viata. Mai ales in Grecia antica, filosofii predau aceasta stiinta cu scopul de a-i invata pe oameni sa descopere, cu ajutorul propriei gandiri, sensurile profunde ale lucrurilor. Au atras cu discursurile lor mai ales tinerii, facandu-i sa-si puna intrebari despre viata de zi cu zi. Platon, prin dialogurile lui indemna sa nu inveti nimic prin interlocutor, ci sa descoperi tu insuti adevarul pornind de la idei simple.
Filosofia, adica conceptia despre lume si viata, a fost o preocupare si a altor oameni de stiinta, ca de exemplu matematicieni. Pitagora, intrebat de Leon, conducatorul cetatii Phliunte (din nord-vestul Peloponesului) care este stiinta care o prefera, acesta ii raspunde ca nu poseda nici o stiinta in general, dar ca este filosof. Leon l-a mai intrebat ce sunt filosofii si care este deosebirea dintre ei si alti oameni. Pitagora a raspuns ca viata omeneasca i se pare ca un targ unde se desfasoara jocurile olimpice si unde se aduna intreaga Grecie. Acolo -spunea el- unii cauta sa castige prin iscusinta lor gloria, altii vin ca vanzatori sau cumparatori, impinsi de pofta de castig; mai exista si o alta categorie de oameni, tocmai cei mai alesi, care nu urmaresc nici aplauze, nici profit ci vin doar ca spectatori. Pe acesti oameni ii numeste Pitagora "iubitori de intelepciune", adica filosofi.
Alti oameni de stiinta preocupati de filosofie sunt astrologi, chimisti, fizicieni si chiar informaticieni, care considerau ca inteligenta produce o reprezentare a realitatii. Eu, de exemplu, nu cred ca voi ajunge vreodata filosof, dar cred, si am dovada, ca voi filosofa din cand in cand.
Cati dintre tineri nu vor sa inteleaga "misterul" vietii, sa patrunda dincolo de granitele cunoasterii obisnuite? Cate intrebari nu-si pun, la care cu greu pot sa raspunda? Ca de exemplu: de ce trebuie sa invatam amanunte la toate materiile, cand astazi, prin intermediul calculatorului, putem obtine orice informatie? De ce se vorbeste atat de mult despre conditia unui tanar in tara noastra, cand stim sau credem ca noi, tinerii, suntem puternici, putem face aproape orice lucru (in conditiile permise de tara in care traim).
Filosofia este de fapt o meditatie asupra fiintei, asupra vietii, care de multe ori este vulnerabila, datorita imaginatiei noastre inselatoare.
Deci, toti oamenii, mai ales tinerii, indiferent de ceea ce studiaza, isi pun o serie de intrebari, la care, de cele mai multe ori, nu pot da raspuns. Deci, filosofeaza!
Ma opresc aici, pentru ca am filosofat destul pentru astazi.
Back to index page