Auzisem ca e cel mai grozav liceu; mi s-a spus ca e foarte sever; cineva m-a chiar avertizat ca e cel mai dur; ii cunosteam si sumbrul pseudonim de "Bastilia". Atunci m-am decis fara a sta prea mult pe ganduri.
Poarta mare, neagra si neobisnuit de grea, lasandu-se anevoie deschisa, repeta cu zgomot la fiecare tentativa de patrundere, ca nu iti va fi usor; parca se supara pe oricine incearca sa-i tulbure linistea. Vitrinele, care stapanesc peretii din interior sunt incarcate cu diplome pe care scrie invariabil "Premiul I"...
Coridoarele lungi si inalte parca nu se mai termina; geamuri dand spre curte sunt si ele inalte ajung pana la tavan. Usile inguste si lungi inchid, in spatele lor, sali mari, spatioase cu banci in care au trudit zeci de generatii. Sinteza muncii lor este cuprinsa intr-o originala "Cartea de Aur" ilustrata, cu pagini despre scriitori, oameni de stiinta, academicieni, savanti, toti elevi ai acestui liceu. Aici totul denota sobrietate, seriozitate si ... inaltime.
Curtea mare strajuita de zidurile inalte ale fortaretei. In mijlocul ei se adapostesc tei batrani si inalti; e o mirare ca in acasta cetate de nemiscare si sobrietate mai poate exista si vreo forma de viata.
Dar in pauze, scarile largi sunt neincapatoare pentru suvoiul de elevi nerabdatori sa iasa afara. Cu figuri care stresate, care nepasatoare de la mic la mare, elevii ies in curtea liceului stau pe la geamuri si se destind asa cum stiu ei mai bine sa o faca. Unii joaca "ping-pong", unii povestesc altii mananca, cativa isi repeta lectia pentru ora urmatoare, altii stau pur si simplu si privesc in gol... cine poate sti la ce se gandesc?.
Privind la multimea aceea de fete tinere si frumoase, nu se poate sa nu oservi diversitatea de varste si inaltimi care ti se termina in fata ochilor: de la micutii din clasa a cincea, care misuna prin toate partile, pana la inaltii elevi de liceu, privind seriosi sau plictisiti.
Desi atat de diferiti, pe gojdisti ii uneste un sentiment comun: sentimentul apartenetei la o elita, definita un numai prin inteligenta ci si prin puterea de a invinge.
Malina F.