First Line Magazine
30 Martie 1998 Editie Speciala ONI'98                         

Prima proba la final

Ieri s-a desfasurat prima proba a Olimpiadei Nationale de Informatica. Dupa ce sâmbata concurentii au participat la deschiderea festiva a Olimpiadei (desfasurata la Teatrul de Stat - Oradea) si au vizitat orasul, ieri au început emotiile pentru ei. Începând cu ora noua, cei 296 de concurenti s-au confruntat cu problemele (“dificile”, spun ei) propuse spre rezolvare de Comisia Centrala. În urma celor trei ore de concurs am stat de vorba cu câtiva participanti. I-am întrebat cum a fost la prima proba, cât au reusit sa rezolve si daca le-a ajuns timpul.

Iata câteva impresii:

Cristian Streng, clasa a XII-a, jud. Bihor: “Prima proba a însemnat doua probleme, una mai grea, una mai usoara. Am reusit sa rezolv în total cam 50% din subiecte.”

Cosmin Marinas, clasa a XI-a, jud. Dolj: “Olimpiada a fost interesanta. Au fost doua probleme si cred ca m-am descurcat.”

Zsofia Lendek, clasa a XII-a, jud. Cluj: “Olimpiada nu cred ca a fost prea grea, dar nu am avut timp. Totusi ma bucur ca am participat.”

Radu Milcovanu, clasa a IX-a, Bucuresti: “Prima proba n-as spune ca a fost prea complicata, dar am avut mult de scris si timpul a fost destul de putin. Dar am rezolvat primele doua probleme; a treia a fost ceva mai grea, cel putin pentru mine.”

Adrian Aslau, clasa a X-a, jud. Timis: “Proba de azi mi s-a parut destul de interesanta, cu toate ca unele probleme au fost cam dificile. Pacat, stiam, dar n-am avut timp sa termin. Pot sa spun ca în mare parte timpul a fost marea problema a acestui concurs.”

Claudiu Tanase, clasa a XI-a, jud. Tulcea: “Olimpiada a fost destul de grea. Mai am de învatat.”

Sorin Canter , clasa a X-a, Chisinau, Rep. Moldova: “A fost bine. Timpul putea fi si mai mult, dar a ajuns.“

Dan Cerba, clasa a XII-a, jud. Salaj: “Proba a fost destul de grea, dar în acelasi timp usoara, adica problemele au fost mai mult de algoritmi. Trebuiau gîndite prima data. Le faceam pe toate daca mergeam la fix. Timpul a fost cam putin pentru cele doua probleme si pentru dificultatea lor .”

Dragos Iulian, clasa a XII-a jud. Timis: “Concursul a fost nu foarte dificil, dar era mult de lucru. Am rezolvat o problema. Cealalta era foarte inteligenta, dar pentru a o rezolva aveai nevoie de mai mult timp. “

Petru Mihancea, clasa a XII-a, jud. Bihor: “Olimpiada a fost ‘greuta’. Daca stii problemele, timpul e suficient, daca nu … . Am rezolvat cam 50% din subiecte, poate mai mult. “

Raluca Sauciuc, clasa a X-a Bucuresti: “Prima proba a fost destul de ‘dura’. Am rezolvat aproximativ 50%, dar mai aveam nevoie de putin timp; am avut trei probleme, deci…”

Asa arata prima proba în viziunea elevilor. Nu puteam sa nu vorbesc despre aceasta zi de concurs cu unul din membrii Comisiei Centrale. Asadar, l-am întrebat pe domnul Conf. Dr. Radu Mârsanu de la Facultatea de Cibernetica, Academia de Studii Economice Bucuresti, cum i s-a parut prima proba: “Relativ subiectiva, a fost pe masura posibilititatilor copiilor care participa la aceasta olimpiada. Apreciem ca a fost categorisita astfel încât sa includa mai multe elemente, respectiv probleme care solicita întelegerea problemei ,a doua problema relativ rezolvabila, iar a treia o forma care sa includa cunostintele oarecum superioare, dar tratate la nivelul clasei a X-a.”(n.n. - referitor la subiectele date la clasa a X-a).In urma corectarii subiectelor primele locuri au fost ocupate de:


la clasa a IX-a

1. Marina Constantin, jud. Alba, 92p.
2. Nechita Onu, jud. Olt, 92p.
3. Patrascu Mihai, jud. Dolj, 92p.
4. Balan Horia, jud. Bihor, 83p.
5. Trian Ionut, jud. Buzau, 79p.

la clasa a X-a

1. Stefan Radu, jud. Brasov, 44p.
2. Litvin Andrei, jud. Cluj, 37p.
3. Bradu Bogdan, jud. Timis, 32p.
4. Leu Tudor, jud. Vrancea, 32p.
5. Prihoi Octav, jud. Sibiu, 32p.
…………………………………
19. Glitia Calin, jud. Bihor, 17p.
………………………………….
26. Gheara Adrian, jud. Bihor, 12p.
…………………………………..
54. Toda Catalin, jud. Bihor, 2p.

la clasa a XI-a

1. Erzse Gabriel, jud. Bihor, 85p.
2. Dumitru Bogdan, jud. Prahova, 70p.
3. Cârcu Adrian, jud. Bistrita Nasaud, 67p.
4. Andoni Alexandru, Rep. Moldova, 60p.
5. Szasz Pal, jud. Bihor, 56p.
…………………………………………….
24. Fodor Razvan, jud. Bihor, 37p.

la clasa a XII-a

1. Scortaru Mihai, jud. Cluj, 27p.
2. Serafimescu Serban, jud. Galati,27p.
3. Tanescu Horatiu, jud. Bihor, 27p.
4. Cadar Cristian, Bucuresti, 24p.
5. Dondera Tiberiu, jud. Arges, 24p.
………………………………………………
20. Fekete Nandor, jud. Bihor, 18p.
21. Mihancea Petru, jud Bihor,18p.
………………………………………………
36. Streng Cristian, jud Bihor, 13p.
Urmatoarea proba va avea loc marti, 31 martie, începând cu ora 9.

Mihai Dacin


Informatica si Streel-Ball

Concomitent cu Olimpiada Nationala de Informatica, Catedra de Educatie Fizica în colaborare cu catedra de Informatica a Liceului Teoretic “Emanuil Gojdu” din Oradea organizeaza în perioada 30 martie-3 aprilie un campionat de Street-Ball la care participa concurentii de la olimpiada. Pentru cei ce nu stiu ce este Street-Ball: se joaca sub un panou de baschet pe jumatate de teren. Jocul se desfasoara pe parcursul a doua reprize de câte 5 minute fiecare cu o pauza de un minut între ele. Fiecare cos se puncteaza cu doua puncte indiferent de unde e înscris.

Azi, pe o vreme însorita, s-a desfasurat în aer liber (pe terenurile din curtea liceului) prima mansa a acestui campionat. Pentru a afla cele mai “calde” stiri si rezultate am stat de vorba cu domnul profesor de educatie fizica, Marian Goina, care a arbitrat partidele de azi: “Din 40 de judete participante la olimpiada, au reusit sa constituie echipe doar 15 judete - unii au facut si selectionate, dar marea majoritate au fost echipe complete. Au fost împartite pe grupe si s-a jucat sistem eliminatoriu.”

Rezultatele înregistrate în prima etapa:

 • Lic. Informatica Bucuresti - Lic. Iasi 18-20

 • Lic. Informatica Piatra Namt - Lic. Cantemir Bucuresti 80-10

 • Lic. Nichita Stanescu Bucuresti - Lic. Arad 26-28

 • Lic. Caras Severin - Lic Vâlcea 26-20

 • Lic. Arges - Lic. Vaslui 32-16

 • Lic. Cluj - Lic.Gojdu 16-43

 • Lic. Buzau - Lic. Mehedinti 26-30>

 • * Lic. Timis s-a calificat din oficiu.

 • “Cea mai buna impresie a lasat-o echipa din Mehedinti dar si echipele din Arges si Arad. Cred ca din acestea trei se va desemna câstigatoarea”, a spus domnul profesor.

  La sfârsitul primei etape de Street-Ball am reusit sa ajung pe teren (dupa ce am vizitat expozitia de carte si calculatoare SOWAH din sala festiva a liceului) si am fost întâmpinat cu bucurie de echipa oradeana care a învins detasat cu 43 la 16 echipa clujenilor. Victoriosii au spus ca au avut de înfruntat o echipa destul de buna. Aceasta victorie se explica prin faptul ca în pauze, când calculatoarele se odihnesc, gojdistii coboara în curte si joaca baschet. Oradenii - Calin Glitia, Petru Mihancea, Vlad Balan, Razvan Fodor, Csabi Andras - îi vor întâlni joi pe cei din Arges. Am ajuns si la banca argesenilor si am stat de vorba cu Tiberiu Dondera si cu Constantin Catalin.

  - Cum vedeti meciul cu oradenii?

  - Îi facem praf…

  - Bine, vorbim dupa meci.

  În numarul de joi veti afla noi stiri de pe teren, pentru ca a doua mansa a campionatului de Street-Ball începe joi 2 aprilie la ora 16. Meciurile se vor juca în sala sau în aer liber, daca timpul va fi favorabil.
  Mihai Dacin