First Line Magazine
Editie Speciala ONI'98                         

ONI’98 la granita dintre prezent si amintire

Încetul cu încetul Olimpiada Nationala de Informatica începe sa-si închida portile deschise în 27 martie. Daca acum sapte zile ne gandeam cu emotie la festivitatile legate de deschiderea oficiala a acestei manifestari, iata-ne acum gata sa-i felicitam si sa-i aplaudam pe premianti.
Despre cum s-a desfasurat acest concurs puteti afla din interviul pe care l-am realizat cu unul din organizatori, d-na profesoara Maria Nita (Liceul “Emanuil Gojdu” Oradea), membra a Comisiei Centrale.
- D-na profesoara, va rog frumos sa-mi spuneti cat timp a fost necesar pentru pregatirea Olimpiadei?
- Stiam ca vom organiza Olimpiada Nationala de Informatica înca de anul trecut, deoarece la fiecare olimpiada se stie care va fi judetul gazda pentru urmatoarea editie. Ne-am pregatit tot timpul, dar în ultima perioada ne-am pregatit mai mult. Unele probleme au fost rezolvate din timp (vezi revista de pe web) dar în ultima perioada am avut de alergat mai mult.
- Cum a fost Olimpiada de anul acesta fata de celelalte editii?
- Din ce perspectiva? A gazdei sau …
- Nu, din cea de membru a Comisiei Centrale
- Ca membru al Comisiei Centrale probabil am sa pot spune cateva cuvinte despre olimpiada abia peste o saptamana, doua, cand am sa stau sa cuget problemele, pentru ca fiind si organizator am facut si foarte multa munca de suflet, mi-am petrecut foarte mult timp în organizarea efectiva a olimpiadei, decat în a sta efectiv la clasa si a participa alaturi de comisie la corectarea probelor.
- Probleme au avut un grad bun de dificultate, au fost probleme frumos alese la fiecare clasa. Problemele au fost bine alese, dovada si punctajele existente pentru fiecare clasa si au fost propuse de profesori de renume ca: conf. dr. Radu Marsanu (Bucuresti), prof. Clara Ionescu (Cluj), prof. Marinel Serban (Timisoara), prof. Eva Mateescu (Iasi), etc…
- Problemele vi se par mai grele ca în anii trecuti?
- Si în informatica exista o dinamica, adica ceea ce s-a facut acum doi ani nu mai este valabil anul acesta.Totul este dinamic,iar problemele sunt de un grad mare de dificultate, tinand cont de timpul de executie.Au intervenit foarte multi parametri noi, care îngreuneaza problemele.Îngreuneaza pentru ca nu te mai poti baza pe un algoritm fix pentru a rezolva absolut orice problema. Acum se utilizeaza mult mai multe metode.
- Cum s-au prezentat bihorenii la olimpiada?
-N-as vrea sa existe nici macar o secunda nici un mic dubiu ca oradenii au fost gazda si de aceea au castigat. Anul acesta elevii nostri au fost mai mult decat minunati, au fost extraordinari. Programele au fost corectate de un program automat de evaluare,deci nu exista nici o nota subiectiva în ceea ce priveste corectarea problemelor. La fiecare clasa avem premiu întai, la clasa a XI-a avem premiul întai absolut, cu cel mai mare punctaj. N-as vrea sa gresesc, dar am impresia ca Gabi Erzse are cel mai mare puntaj din olimpiada. Îmi pare rau poate pentru pregatirea psihica mai slaba, legata de baraj; se pare ca la baraj nu vom avea elevi în lot, dar eu presupun ca e vorba de pregatire psihica efectiv..Dupa ce au dat ai nostri ce au avut mai bun la olimpiada, la baraj nu s-au concetrat asa de mult. Dar din 13 participanti pe care i-am avut, cred ca doar 2 nu au luat premii, în rest toti au primit premii si mentiuni.
-În ce consta premiile oferite de Minister?
-Din partea Miniserului Educatiei Nationale, premiul întai primeste 50.000 lei,premiul doi primeste 40.000 lei, premiul trei primeste 30.000 lei, iar mentiunea 20.000 lei.
- Nu vi se pare totusi putin ?
-Daca luam în considerare toate olimpiadele nationale, daca judecam numarul mare de premii care se acorda, premiile nu sunt mici. În sprijinul premiantilor vin sponsorii nostri.
-Înteleg ca sunt 55 de sponsori.Care sunt premiile pe care le ofera?
-În primul rand firma SOWAH ofera un calculator PENTIUM, UNIVERSITATEA ORADEA a hotarat sa le dea bihorenilor cate un premiu de 500.000 lei, firma EUROPEAN DRINKS acorda premiului întai absolut un premiu de 2.000.000 lei. Celelalte premii sunt la fel de consistente si vreau sa ramana o surpriza maine la premiere.Am dorit ca la aceasta olimpiada sa fie apreciat copilul care munceste si parca ardeleanul stie cel mai bine cum sa o faca.
-Va multumesc!
- Si eu si as dori sa le multumesc nu în ultimul rand copiilor de suflet care au ajutat olimpiada, care au fost alaturi de noi de dimineata pana seara.
Mihai Dacin