Led Zeppelin
Led Zeppelin


Formatie britanica intemeiata in 1968
Compozitia initiala
     John Bonham baterie

     John Paul Jones clape, chitara bass

     Robert Plant vocal

     Jimmy Page chitara

Una dintre cele mai reusite formatii heavy metal. A fost infiintata de Page, care cantase mai devreme la Yardbirds. Pe baterist l-a chemat din Birmingham, chitaristul bass canta muzica session iar Robert Plant cantase la Band of Joy. Activitatea lor a fost indrumata de Peter Grant. Deja primul lor album a fost un succes. Era un fel de rock orientat spre blues. Melodia Good Times Bad Times a intrat deja in topuri. Pe al doilea album se afla cea mai cunoscuta piesa a lor Whole Lotta Love. Cel de-al treilea album l-au inregistrat la Mephis si la Londra. Melodiile mai cunoscute de pe acest album sunt Immigrant Song si cel mai frumos blues Led Zeppelin Since I've Been Loving You. Si cel de-al patrulea album contine o surpriza: Stairway to Heaven si inca o melodie clasica Rock and Roll dar deja restul melodiilor nu sunt atat de importante. Urmatorul album este Physical Graffiti care se poate numi cel care incheie epoca lor de glorie. In 1980 moare bateristl John Bonham. Formatia a incercat sa continue cu Kenny Jones, bateristul de la "Who" dar nu s-a realizat nimic. Page a infiintat o noua formatie cu numele de Firm impreuna cu Paul Rogers (fostul solist de la Free), cu chitaristul bass Tony Franklin si cu bateristul Chris Slade. Au si scos un album in 1985. Led Zeppelin nu s-a infiintat din nou.




Discografie

Led Zeppelin 1969
Led Zeppelin II 1970
Led Zeppelin III 1970
Led Zeppelin IV 1971
Houses of the Holy 1973
Physical Graffiti 1975
Presence 1976
The Song Remains the Same1976
In Through the Out Door 1979
Coda 1982

Realizator Andrei Lintu cls. a XII-a.